zondag 22 juli 2012

Lekker zwerven


zwerven
  1. doelloos of nomadisch heen en weer reizen
    Hij zwierf jaren door de woestijn.

Gelukkig hebben we niet jaren door de woestijn gezworven, maar juist een heerlijk dagje doelloos heen en weer gereisd. Ok, technisch gesproken klopt dat misschien niet helemaal, want we wilden uiteindelijk toch wel weer thuis komen, maar verder hadden we gisteren geen doel gepland.

Met wat vaag omlijnde ideeën zijn we op de scooter gestapt. Vriend wilde de omgeving wat afzoeken voor *piep*landjes omdat hij deze week weer eens met zijn zoekmaatje op stap wil gaan met de piepstok( metaaldetector).

De vage lijnen van ons plan waren via Gouda, langs Haastrecht, Oudewater richting de Meern, en dan via Harmelen de Oude Rijn volgen. Die Oude Rijn was ooit de Limes , oftwel de grens van het Romeinse Rijk, dus logisch dat die voor *Piepers* wel interessant is.

Maar de omgeving tussen Gouda en de Meern is dat ook wel. Om te beginnen zijn we bij Huis te Vliet terecht gekomen.Niet dat er van het originele kasteel nog erg veel over is, maar het spreekt wel tot de verbeelding.

Helaas is het archeologisch gebied, dus gezocht mag er niet worden. Niet op het landje dan, want aan de kant van de weg zag ik ene mooie steen liggen, een -kloostermop- wist vriend te vertellen, daar is het kasteel van gebouwd.En dat vind ik dan weer spannend genoeg om die met een stokje uit de grond te peuteren!

Toen ik daar net mee klaar was, en trost mijn oude steen liet zien, zei Vriend: "Of je neemt deze", wijzend op een brandschone steen, die zomaar op wat riet dat uit de sloot gehaald was lag! Humor, de kloostermoppen liggen daar dus gewoon voor het oprapen.



Overigens kun je niet bij de muur komen, en is het allemaal niet zo verlaten als het lijkt. Hij ligt pal aan de weg, vlak voor een boerderij! Maar toch, ik blijf het ene intrigerend idee vinden. Rond 1300 leefden hier mensen in dit gebouw!

Wat me vooral het idee gaf dat we aan het zwerven waren, was het tijdloze van de rit. Niks kilometers vreten, maar lekker stoppen als je er zin in hebt. Elkaar interessante dingen die je weet vertellen over waar je rijdt.

Op een gegeven moment reden we vlak voor Harmelen, waar vriend al eens eerder gezocht had. Hij wist te vertellen dat de weg die we in zouden gaan lag op de plek waar vroeger, heel vroeger dus, ook een Romeinse weg had gelopen. Bovendien was die plek in de tweede wereldoorlog ook nog van betekenis geweest. In die weilanden stonden allemaal houten vliegtuigen. Om de Duitsers te verleiden daar hun bommen op te gooien, zodat als ze de echte te zien kregen er niets meer te gooien was.

We hebben doorgereden tot het einde van die weg, tenminste dat dacht Vriend. Hij was al weer gekeerd, toen ik tussen al het groen nog een bruggetje zag.Ok, de vangrail zal niet echt oud-romeins zijn,maar er liep nog steeds weg....Die verleiding kon ik uiteraard niet weerstaan, dus met mijn scootje door de *bosjes* gegaan. En ja hoor, daar lag nog een stuk oud weg....



Uiteraard die ook nog tot zo ver als we konden af gereden. Dit stukje lijkt bijna echt oud-romeins!





Overigens ligt dit antieke stukje weg pal naast de snelweg, en gaat het nergens meer heen. Aan het einde zie je nog wel sporen in het gras, maar die zullen van de kantmaaier zijn vermoed ik.

Aan het einde van de *weg* hebben we pauze gehouden. lekker onze boterhammetjes die we gelukkig bij ons hadden ( er was daar geen uitspanning...) opgepeuzeld, en daarna op ons gemakje de twee *weilanden* die daar lagen verkend.

Het ene weiland bleek een soort moeras te zijn, dus daar viel niet zo veel te verkennen.Maar genoeg moois te fotograferen...



Het andere landje was wel echt een weiland, en daar zijn we dus maar doorheen gebanjerd. Aan de achterkant konden we over twee planken achter het *moeras* komen, en daar hebben we nog heel wat mooie dieren kunnen fotograferen.

En deze super grote jongen ( meisje?!?)Vriend wilde hem nog even pakken, zodat ik hem nog wat meer close-up kon fotograferen, maar dat had hij beter niet kunnen doen. "HAP" zei de sprinkhaan!

En waar bij het ene dier groot juist zo gaaf is, is bij het andere dier klein juist weer zo schattig. Dit was een heel klein lief ( haha misschien beet die ook wel, maar we hebben het niet geprobeerd!) vlindertje.

Op de terugweg nog meer moois gezien.



En hele lieve bloemetjes, dis uiteindelijk in besjes veranderen, maar zoooo schattig.


Nog een laatste blik vanaf de brug...

Gewoon een -in de steek gelaten- stukje land. Zoveel moois is daar te vinden, als je maar de tijd neemt!

Zwerven.... doelloos heen en weer reizen. Zonder doel, wil niet altijd zeggen dat het nergens heen leidt...

Tip van de dag: Zwerf ook eens door je buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten